Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Monday, November 21, 2011

10 Cara Melatih Anak Cepat Bercakap

Pertama

Anda hendaklah selalu bercakap dengan si comel. Walaupun mungkin si comel langsung tak memperdulikan anda dan seronok bermain saja, tapi anda jangan putus asa. Teruskan berkomunikasi dan berinteraksi dengan si comel. Ucapkan sesuatu perkataan itu berkali-kali depan dia. Insya Allah dalam beberapa ketika saja, si comel akan mampu meniru apa yang anda ucapkan. Masa tu, Tuhan sajalah yang tahu betapa gembiranya hati anda apabila si comel sudah pandai meniru percakapan anda. Demi Allah, ia sangat membahagiakan.

Kedua

Gunakan ayat yang pendek dan mudah. Apabila anda mahu menerangkan sesuatu kepada si comel, pastikan ada ruang antara satu ayat dengan yang lain supaya si comel berpeluang memberi maklum atau tindak balas.

Ketiga

Mimik muka anda semasa bercakap amat penting. Ia mestilah bersesuaian apabila menyampaikan sesuatu maksud perkataan atau ayat tertentu.

Keempat

Selalu membacakan buku untuk si comel dan meluangkan masa bercerita kepada si comel.

Kelima

Dedahkan si comel kepada interaksi sosial kerana dengan cara ini anda memberi peluang kepada mereka mendengar perbualan di samping berjumpa dengan orang yang baru dikenali.

Keenam

Anda mesti menjadi pendengar yang baik dan berusaha memberi perhatian serta cuba memahami apa yang disampaikan oleh si comel. Jika apa yang disebutnya tidak jelas, anda mesti bantunya dengan menyebut beberapa perkataan yang anda rasa mungkin itulah yang cuba disebutkan oleh si comel.

Ketujuh

Pasangkan lagu kanak-kanak yang mudah berulang kali sehingga si comel mampu mengikutnya.

Kelapan

Selagi mana si comel boleh menggunakan beberapa patah perkataan, menggunakan bahasa isyarat untuk berkomunikasi, dan memahami arahan mudah, maka boleh dikatakan perkembangan bahasa mereka adalah normal. Perbanyakkan berbual dengan si comel, membacakan buku cerita kepada mereka, bertanya kepada mereka, dan cuba minta mereka bercakap.

Kesembilan

Andainya si comel sudah mula boleh bercakap satu perkataan, ulang kembali apa yang mereka sebut dalam ayat yang sempurna. Contohnya, apabila si comel menyebut “nak”, tanyakan kembali “Azim nak apa? Nak susu? Nak mainan?”. Atau apabila dia sebut “bola”, ulang kembali “Azim nak main bola?”. Jadikan ianya suatu kebiasaan.

Kesepuluh

Jangan sesekali memaksa si comel bercakap dan jangan pamerkan kekecewaan anda kerana mereka masih belum mampu bercakap. Bahasa yang pertama sekali si comel belajar adalah bahasa emosi dan mimik muka. Mereka lebih mahir membaca perasaan berbanding perkataan.

No comments:

Post a Comment