Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Monday, August 1, 2011

Keistimewaan & Kelebihan Ramadhan

PINTU SYURGA DIBUKA & PINTU NERAKA DITUTUP

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Apabila datangnya Ramadhan maka dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dirantaikan syaitan-syaitan (Riwayat Bukhari dan Muslim).


HANYA ORANG YANG BERPUASA DAPAT MEMASUKI PINTU SYURGA AR-RAYYAN

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Sesungguhnya di dalam syurga ada satu pintu yang dinamakan Ar-Rayyan. Orang-orang yang berpuasa sahaja memasukinya manakala orang-orang lain selain mereka tidak dibenarkan (Riwayat Bukhari dan Muslim).


ORANG YANG BERPUASA BERGEMBIRA KETIKA MENEMUI ALLAH & BERBUKA

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Bagi orang yang berpuasa itu merasai dua kegembiraan iaitu apabila berbuka puasa dia gembira dengan berbuka puasanya dan apabila dia bertemu dengan Tuhannya dia gembira dengan ibadat puasanya (Riwayat Bukhari dan Muslim).


BAU MULUT ORANG YANG BERPUASA LEBIH WANGI DARI KASTURI
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Demi Allah yang Muhammad berada di dalam genggamannya bahawasanya bau mulut orang-orang yang berpuasa itu lebih harum baunya di sisi Allah daripada bauan kasturi (Riwayat Bukhari dan Muslim).


DITURUNKAN AL-QURAN
Firman Allah Taala bermaksud: Bulan Ramadhan yang padanya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan perbezaan (menjelaskan di antara yang benar dan yang salah) (Surah Al-Baqarah:185).


AMALAN PUASA DINISBAHKAN KEPADA ALLAH TAALA

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Allah Taala berfirman: Setiap amalan anak Adam adalah untuknya melainkan puasa. Ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya (Riwayat Bukhari dan Muslim).


MALAM LAILATUL QADAR

Firman Allah Taala bermaksud: Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadar). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. (Surah Al-Qadr:1-5).

No comments:

Post a Comment