Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Sunday, July 24, 2011

Teh Hijau

"Lebih baik berlapar selama 3 hari daripada sehari tidak meminum Teh Hijau". Itulah perumpamaan Cina yang amat terkenal mengenai Teh Hijau. Ia telah diamalkan di Negeri Cina semenjak 4000 tahun dahulu. Masyarakat Cina telah menggunakan Teh Hijau bagi merawat segala macam penyakit dari sakit kepala sehingga kemurungan. Kesemua jenis teh adalah dari jenis pokok yang sama iaitu Camellia Sinensis. Kaedah pemprosesan membezakan jenis teh: Teh Hijau, Teh Hitam dan Teh Oolong.

Daun teh yang baru dipetik diwapkan untuk satu tempoh pendek dan proses ini menghalang daun bertukar warna ataupun mengalami penapaian. Kandungan Polyphenols dalam Teh Hijau tidak terjejas berbanding dengan teh yang lain. Kini kajian saintifik telah membongkarkan rahsia kebaikan Teh Hijau antaranya seperti di dalam Journal Of The National Cancer Institute 1994, mengatakan satu kajian epidemiologi menunjukkan peminum Teh Hijau dapat mengurangkan risiko barah Esophagus di kalangan lelaki dan wanita Cina sebanyak 60%. Secara umum Teh Hijau didapati menyihatkan apabila diminum semasa rawatan barah, Arthritis Rheumatoid, paras kolesterol tinggi, penyakit Kardiovaskular, jangkitan dan penurunan fungsi imun.

Keistimewaan Teh Hijau

Rahsianya adalah paras Catechin Polyphenois yang tinggi khususnya Epigallocatechin Gallate (EGCG) yang merupakan antioksidan yang hebat. Antioksidan Teh Hijau adalah:
  • 100 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C
  • 25 kali lebih kuat dari Vitamin E
  • 2 kali lebih baik dari Resveratol yang terdapat dalam wine merah.
Antioksidan yang kuat telah dibuktikan berupaya melawan virus, melambatkan penuaan dan mempunyai kesan baik ke atas kesihatan. Radikal bebas adalah molekul yang amat reaktif dan boleh mencederakan sel dalam badan dan seterusnya menjadikan badan terdedah kepada pembentukan barah, penyakit jantung dan penyakit Degeneratif dan metabolik. Catechin memusnahkan radikal bebas dan mempunyai kesan yang menakjubkan ke atas kesihatan seluruh badan. Selain dari itu ia boleh membantu merencat pertumbuhan sel barah, pengawalan paras kolesterol LDL dan secara tidak langsung mengurangkan gumpalan darah tak normal yang menjadi penyebab utama serangan jantung dan strok.

Khasiat Teh Hijau

Banyak kajian telah dilakukan ke atas Teh Hijau dan didapati banyak khasiat kesihatan yang boleh di manfaatkan. Antara kandungan khasiat Teh Hijau yang boleh diperolehi dengan diminum secara berterusan adalah:
  1. Membantu mengawal tekanan darah tinggi: Ia boleh membantu kesihatan dengan mengurangkan tekanan darah dengan merencat tindakan Angiotensin II.
  2. Membantu mengawal paras gula darah: Kandungan Polyphenols dan Polysaccharides dapat memberi kesan manfaat kepada paras gula dalam darah.
  3. Membantu dalam sesetengah penyakit barah: Kandungan Catechins dilihat memberi kesan perawatan kepada sesetengah barah.
  4. Menguatkan sistem imun: Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.
  5. Menurunkan paras kolesterol: Paras antioksidan yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.
  6. Menggalakkan pembakaran lemak: Kehilangan lemak yang dilihat kepada peminum Teh Hijau lebih khusus kepada lemak di Viscera (lemak di dalam kaviti abdomen, usus dan organ dalaman yang lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik dan Diabetes jenis 2).
  7. Mengatasi keracunan makanan: Telah lama diketahui  bahawa Teh Hijau dapat membunuh bakteria. Pengambilan Teh Hijau yang pekat dapat merawat penyakit cirit birit. Catechin yang berfungsi sebagai agen pembasmi kuman ketika berlakunya keracunan makanan. Selain itu, ia juga adalah pembasmi kuman yang paling kuat terhadap vibrio cholera kerana ia mempunyai kesan anti toksik dalam toksin yang dihasilkan oleh bakteria selain daripada kolera.

No comments:

Post a Comment