Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Wednesday, July 27, 2011

Rempah Ratus

Sudah menjadi satu kemestian bagi penggunaan ramuan Rempah Ratus dalam masakan. Rempah Ratus dianggap penting kerana dapat membangkitkan aroma dan penyedap masakan yang disajikan. Tiada rumah di Malaysia yang tidak menyimpan Rempah Ratus di dapur. Namun, ramai yang tidak tahu mengenai manafaat Rempah Ratus dari sudut kesihatan dan perubatan. Khasiatnya telah terbukti oleh Muhammad Ibn al-Idrisi yang terkenal di dunia Islam mahupun di Barat dalam bukunya, Kitab al-Jami-li-Sifat Ashtat al-Nabatat (Kitab Ringkas Tentang Tumbuhan Perubatan) mengenai sifat tumbuhan dari Rempah Ratus yang dijadikan ubat-ubatan. Kajian lain turut mendapati Rempah Ratus boleh bertindak sebagai antibiotik yang menghalang pertumbuhan lebih 75 peratus kuman yang berpunca daripada makanan.

Bunga Kekwa (Chrysanthemum)

Menghapuskan bakteria dan memperkuatkan saluran kapilari. Sering digunakan dalam perubatan untuk mengubati beberapa jenis penyakit termasuk pemulihan demam selsema. Menyejukkan badan dan amat sesuai digunakan untuk mengubati demam, melegakan kerongkong dan meredakan pening kepala serta untuk mencerahkan mata. Digunakan juga sebagai stimulant untuk tahan dari mengantuk. Kelopak bunga yang sudah ditoskan selepas direndam air panas dibungkus boleh melegakan gatal-gatal mata (gunakan sebagai tampalan).

Buah Pelaga (Cardamon)

Digunakan untuk mengeluarkan angin dari perut dan usus, merangsang dan melawaskan haid dan air kecil, tonik jantung, laksatif, stimulant, tonik perut, merawat bengkak dan sakit, cirit, jangkitan pada kerongkong, masalah di dalam rahim, mulas perut, pancutan mani pramasa, penyakit hati, perut dan usus kembung angin, sakit dada, sakit gigi, sakit kepala, sakit perut, sakit telinga dan merangsang penghadaman. Boleh juga dikunyah untuk menghilangkan nafas berbau busuk.

Bunga Cengkih (Syzygium Aromaticum)

Buah - Dibuat ubat dalaman bersifat afrodisiak, mengetatkan vagina, meningkatkan selera, merawat mulas perut dan kembung angin.

Bunga - Sebagai antiemetik, antimual, antispasma, tonik, tonik perut, mengeluarkan angin daripada perut dan usus, merangsang dan melawaskan haid, menurunkan panas badan, merangsang penghadaman, membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, untuk merawat cirit, kolera, mulas perut, nafas berbau busuk, penyakit saluran darah, sakit kepala, sakit gigi, dan wanita selepas bersalin, ubat pupuk digunakan pada gigitan serangga, kurap dan luka. Dekokasi  cengkih dan kayu manis diminum untuk merawat demam panas. Infusi diminum untuk merawat gout, masalah usus dan pembuangan air besar.

Bunga Lawang (Illicium Verum)

Buah - Mengeluarkan angin dari perut dan usus, merangsang dan melawaskan haid, merangsang dan melawaskan penghasilan susu, stimulant, tonik perut, membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, merawat batuk kokol, cirit, demam panas, gastrik, gelisah, hernia, insomnia, konstipasi, kulit berminyak, lumbago, mual, mulas perut, muntah, penyakit kanak-kanak bengkak leher dan sukar bernafas dan spasma. Buah dikunyah untuk menghilangkan nafas berbau busuk.

Daun, Kulit Kayu, dan Kayu - Merawat lumbago dan reumatisme.

Daun Sireh (Piperaceae)

Melegakan rasa gatal pada kulit muka yang sensitif yang biasanya menjadi terlalu kering. Daun sireh adalah antiseptik perangsang dan digunakan untuk merawat masalah mulut kering (xerostomia) kerana sifatnya yang menggalakkan pengeluaran air liur. Ada digunakan secara tradisional bagi menahan pengeluaran susu dalam rawatan buah dada yang menanah. Untuk menegangkan kulit, mengelakkan kedutan kulit dan membantu melancarkan peredaran darah, membantu memperlahan proses penuaan dan sangat sesuai sebagai bahan losyen awet muda. Daun sireh menghalang kemerosotan sel dan kerosakan peringkat selular. Daun sireh mempunyai keupayaan untuk mencari radikal bebas dalam tubuh. Melindungi daripada parasit dalam usus. mengandungi bahan anti-oksida. Satu sumber yang bagus untuk zat kalsium, karotena, zat besi, dan membantu sistem penghadaman.

Halba (Fabaceae)

Dekoksi atau infusi biji digunakan sebagai afrodisiak, diuretik, laksatif, pembuka selera, dan toknik, untuk membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, merangsang dan melawaskan haid, merawat  batuk, bengkak hati atau limpa, bengkak kaki atau tangan kerana kesejukkan, bronkitis, busung, demam panas, diabetes, hernia, impoten, konstipasi, masalah ginjal atau punding kencing, masalah kolesterol, putus haid, radang sendi, radang urat, sakit dada, sakit dalam perut, sakit otot, dan telinga berdesing, dikunyah untuk menghilangkan nafas berbau busuk, dibuat ubat pupuk pada lecuran, randang sendi, sakit perut dan ulser. Biji direbus dan ditumbuk halus dan ditampal pada bengkak, bisul, hernia, lebam, dan luka. Biji rebus lalu dimakan untuk menambahkan penghasilan susu ibu.

Halia (Zingiber Officinale Roscoe)

Daun - Dihancurkan atau cecair diperah dan diletak pada tubuh untuk merawat demam malaria, demam panas, reumatisme, sakit kepala, sakit perut, ia juga dimakan untuk merawat reumatisme dan sakit perut.

Rizom - Sebagai antiemeti, diureti, stimulant, tonik perut, ubat batuk, membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, mengeluarkan angin dari perut dan usus, merangsang peluh, melawaskan haid, memanaskan badan, mengurangkan risiko pembekuan darah, merawat asma, batuk, bau badan, bengkak kaki atau tangan kerana kesejukan, busung, cirit, demam panas, disenteri, jangkitan semasa kelahiran anak, kejang otok, kejang semasa haid, loya, masalah usus, mual, perut dan usus kembung angin, radang sendi, reumatisme, sakit perut kerana masalah penghadaman, sakit kepala, selesema, sesak dada, sesak hati, susah menghadamkan makanan, tergeliat dan kegunaan wanita selepas bersalin.

Infusi diminum untuk merawat penyakit keputihan. Ubat pupuk pada bengkak, bisul, gatal, lecuran, reumatisme, sakit, sakit gigi, sakit kepala dan sakit perut. Jus dicampur dengan telur dan madu lalu diminum untuk merawat impotens. Jus campur minyak bijan digunakan untuk merawat kelumumur. Halia diredam dalam cuka digunakan untuk merawat jangkitan semasa kelahiran anak, reumatisme dan mengurut tubuh wanita selepas bersalin. Halia direbus, dicampur gula merah atau madu diminum untuk mengelak atau merawat batuk, bronchitis, demam panas, lesu, panas badan, sakit kerongkong dan serak suara. Halia direndam dalam minyak dan minyak digunakan sebagai losen telinga untuk merawat sakit telinga.

Jintan Manis (Pimpinella Anisum)

Sebagai  antibakteria, antiseptik, antispasma, diureti, stimulant, tonik, dan tonik perut, merangsang peluh, merangsang dan meningkatkan penghasilan susu. Campuran dengan bahan lain digunakan untuk merawat angin dalam perut dan usus, batuk, demam panas, gonorea, mabuk pagi, sakit perut dan tonik selepas bersalin. Buah dikunyah untuk mengatasi angin dalam perut, nafas berbau dan sedu. Air rebusan disapu pada kulit berminyak. Minyak esen digunakan sebagai ubat luaran untuk mengatasi angin dalam perut dan usus, kekejangan, untuk meningkatkan aktiviti otak dan badan. Campuran minyak jintan manis , minyak adas pedas dan madu ledah diambil untuk merawat batuk dan bronchitis.

Kayu Manis (Cinnamomum Verum)

Kulit Kayu - Dekoksi diminum untuk merangsang edaran darah, penghadaman dan respirasi, merawat bengkak kaki atau tangan kerana kesejukan, cirit, demam panas, diabetes, influenza, kurap, loya,masalah berkaitan pembuangan air besar, mual, mulas perut, muntah, perut dan usus kembung angin, reumatisme, sakit kepala, sinusitis dan tibi, sebagai astringen dan stimulant, mengeluarkan angin dari perut dan usus.

Serbuk - Dimakan bersama makanan untuk menurunkan tekanan darah. Dekoksi kayu manis dengan cengkih diminum untuk merawat demam panas. Infusi diminum untuk merawat gigi berlubang, jangkitan di vagina atau saluran kencing, selesema, ulser mulut dan menghalang jangkitan.

Kunyit (Curcuma Longa)

Menghentikan pendarahan, mengeluarkan angin dari perut dan usus, sebagai diureti, stimulant, tonik, tonik perut, merawat demam kuning, pendarahan, perut dan usus, kembung angin dan penyakit hati. Kunyit juga sebagai ubat pupuk digunakan pada bengkak, bisul, calar, gatal, kayap, lebam, luka, penyakit kulit, psoriasis, sakit gusi dan gigi, sakit telinga, tergeliat dan ulser. Kunyit dicampur air limau nipis lalu dipupuk pada herpes, jangkitan kulat, kudis, panau, ulser dan pelbagai penyakit kulit. Kunyit juga sebagai ubat dalaman untuk melarutkan darah beku, menggalak edaran darah, merawat batuk, batu karang, cirit, disenteri, haid tidak teratur, reumatisme, sakit belakang, sakit dada, sakit perut, sendawa, selesema, tibi dan ibu lepas bersalin. Dekoksi atau serbuknya dicampur air lalu digunakan sebagai pencuci mulut untuk merawat bengkak gusi, sakit gusi, selesema dan ulser mulut. Sekeping kunyit segar ditampal pada bengkak gusi, sakit gusi, dan gigi, serta ulser kulit dan mulut.

Lada Hitam (Piper Nigrum L)

Ia turut digunakan sebagai ubat dalaman sebagai afrodisiak, diureti, penawar racun terhadap keracunan makanan, dan tonik, mengeluarkan angin dari perut dan usus, dan memanaskan badan, merawat cirit, disenteri, kolera, mulas perut dan usus kembung angin, reumatisme, sakit kepala, selesema, senggugut, susah  menghadamkan makanan, dan ibu lepas bersalin. Buah yang kering ditelan untuk menghalang rasa loya, mabuk dalam perjalanan, mual dan mutah. Lada dan badan dihancurkan, campur susu dan diminum sebagai afrodisiak. Campuran lada, akar pinang, dan akar lalang digunakan untuk merawat batu karang. Daun dihancurkan dan ditampal pada bahagian sakit kepala.

Pandan (Adenium Obesum)
Akar - Dekoksi diminum untuk merawat diabetes.

Daun - Dekoksi atau infusi diminum untuk merawat anemia, badan berbau, diabetes, gonorea, sapremia, dan sifilis, digunakan sebagai air mandian ibu lepas bersalin dan sebagai sedatif. Abu campur dengan cuka digunakan pada demam campak. Minyak direndam daun pandan lalu digunakan pada rambut dan kulit kepala untuk kesihatan rambut dan kulit kepala, serta pada sakit otot dan sendi. Ia dijadikan bedak sejuk  yang digunakan untuk kesihatan kulit.

Serai (Cymbopogon Citratus)

Akar - Dekoksi atau infusi diminum untuk melawaskan pembuangan air kecil, merangsang peluh dan merawat selesema.

Daun - Dekoksi digunakan pada bekas calar dan luka, digunakan sebagai air mandian untuk membaiki edaran darah, merawat badan berbau, bengkak, kayap, masalah berkaitan pembuangan air kecil dan pundi air kecil. Infusi diminum untuk tujuan mengeluarkan angin dari perut dan usus, merangsang dan melawaskan haid, sebagai diuretik, pencuci mulut, perangsang sistem saraf, perangsang peluh, tonik umum, dan tonik perut, merawat asma, demam panas, masalah buah pinggang, masalah penghadaman, radang paru-paru, sakit gigi dan gusi, sakit otot, selesema dan ibu lepas bersalin.

Rizom - Infusi digunakan sebagai pencuci mulut untuk merawat masalah gusi.

Seluruh bahagian - Dekoksi diminum untuk merawat batuk, batuk darah, sakit kerongkong dan selesema.

No comments:

Post a Comment