Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Thursday, July 14, 2011

Lebihkan Manis Senyuman, Kurangkan Pemakanan Manis

Bila sebut Gula, pasti ada yang mengeluh apabila dinaikkan harga silingnya. Tanpa Gula yang secukupnya, pasti tak dapat merasakan kepuasannya. Namun, pengambilan Gula yang berlebihan boleh mengakibatkan pembentukan penyakit Diabetes. Anda boleh membuat pemeriksaan sendiri, hanya dikenakan bayaran RM5 (farmasi) atau RM10 (klinik) untuk mengetahui kandungan glukos dalam badan. Tapi kenalah berpuasa (boleh minum air kosong sahaja) bermula pukul 9 malam dan membuat pemeriksaan pukul 9 pagi keesokan harinya. Jika bacaannya kurang dari 5.5 mmol/L, bermakna anda bebas dari Diabetes. Jika bacaannya 5.6 - 10 mmol/L, bermakna sudah ada pembentukan ke arah Diabetes. Tetapi jika bacaan melebihi 10 mmol/L ke atas menandakan anda dah sah menjadi ahli keluarga Diabetes. Kadang kala anda boleh melakukan pemeriksaan di rumah dan semestinya menjimatkan duit. Anda cuma perlu kencing di atas lantai dan dibiarkan kering. Jika ada banyak semut menghurung bekas kencing anda dalam masa sejam, memang tidak was-was lagi untuk menyatakan bahawa anda mengidap Diabetes.

Gula

Gula adalah makanan yang paling digemari semua orang, ternyata tiada khasiat dan memudaratkan. Ia cuma menambahkan kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Gula secara tidak langsung akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh manusia. Ternyata Gula merupakan penyebab utama ke arah obesiti. Antara kesan pengambilan Gula yang berlebihan adalah:
 1. Imunisasi - melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria, lelah, penyebab alergi terhadap makanan dan penyebab jangkitan yis atau kandidiasis.
 2. Kolesterol - meningkatkan lemak dalam hati, meningkatkan paras kolesterol trigliserid, mengurangkan paras kolesterol HDL.
 3. Glukosa - meningkatkan paras glukosa dalam darah dengan cepat, penyebab kemerosotan toleransi glukosa, penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin dan penyebab hipoglisemia.
 4. Mata - melemahkan penglihatan, penyebab rabun jauh dan penyebab Katarak.
 5. Buah Pinggang, Perut & Usus - penyebab perut berasid, penyebab bengkak saluran usus di kalangan pesakit gastrik, merosakkan sistem buah pinggang, membesarkan saiz buah pinggang, pembentukan batu karang hempedu, penyebab sakit apendiks, penyebab penapaian bakteria dalam usus, merosakkan pankreas dan pembentukan batu dalam ginjal.
 6. Galian - mengganggu imbangan galian dalam tubuh, mengurangkan kromium dan kuprum dalam badan, mengganggu serapan kalsium, merendahkan kemampuan enzim dan magnesium oleh sistem badan.
 7. Kanak-Kanak - menjadi hiperaktif, gelisah, nakal, mengantuk, mengurangkan kecergasan, mengurangkan hormon tumbesaran, meningkatkan paras adrenalin, penyebab ekzema dan menjejaskan pencapaian mereka dalam pelajaran.
 8. Kanser - menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat, kanser dubur, kanser kolon (usus besar) dan kanser pundi hempedu.
 9. Jantung - meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah, meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, penyebab penyakit kardiovaskular dan sakit jantung iskemik.
 10. Gigi - merosakkan gigi dan sakit gusi.
 11. Penyakit - meningkatkan risiko penyakit Crohn, sakit Alzheimer, penyebab sembelit dan kolitis berulser.
 12. Obesiti - penyumbang utama kegemukan.
 13. Penuaan - mempercepat proses penuaan, kulit berkedut dan uban pada rambut.
 14. Sendi - penyebab artritis dan penyumbang kepada Osteoporosis.
 15. Darah - penyebab pendarahan, penyebab Vena Varikos, penyebab keracunan darah semasa hamil, penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah, meningkatkan risiko darah beku dalam badan dan meningkatkan tekanan darah sistolik.
 16. Tisu & Sel - penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya, penyebab sel hati terbahagi, penyebab ketidakseimbangan hormon dan melemahkan struktur DNA.
 17. Kepala - penyebab sakit kepala, penyebab kemurungan dan mengganggu kemampuan berfikir.
Banyak produk-produk makanan yang senarai bahan-bahannya tiada ditulis Gula tapi masih manis. Jangan mudah terpedaya kerana Gula biasanya akan dinamakan dengan nama lain seperti:
 1. Glukosa, Fruktosa, Laktosa, Maltosa, Sukrosa
 2. Sirap Glukosa, Sirap Maple, Sirap Hitam, Sirap Kencana
 3. Molases, Dektrosa, Sorbitol
Rekod dinyatakan bahawa Malaysia tersenarai sebagai pengguna terbanyak Gula di dunia. Negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Diabetes yang paling ramai di dunia. Ternyata kita sebenarnya dalam kategori yang membimbangkan. Aku ingin menyarankan agar anda semua perlu mengambil tahu mengenai kesihatan diri sendiri. Jika anda sakit, bukan sahaja diri sendiri susah, tetapi anda akan menyusahkan orang lain yang bergantung kepada anda. Sekurang-kurangnya anda mulakan dengan menghindari pemakanan berGula.

2 comments:

 1. blog baru ke sir syed? nice to read this...

  ReplyDelete
 2. blog lama la rashid cuma pengisian sahaja yg baru... kali ini akan menyentuh mengenai kesihatan, senaman & keagamaan... untuk tatapan pembaca sekalian...

  ReplyDelete