Cardiac

My photo
Married to Syarifah Najahah Bt Syed Kamal Khalid Al-Yahya with 2 adorable children, Syed Azim Danial Barakbah & Syarifah Abyana Barakbah

Monday, July 25, 2011

Kulit Kayu Manis

Kulit Kayu Manis dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Cinnamomum Zeylanicum dan berasal dari keluarga Lauracea. Ia merupakan rempah ratus yang paling popular di negara-negara barat. Kulit Kayu Manis sering digunakan dalam masakan dan minuman. Ini adalah kerana aromanya yang cukup istimewa dan dapat menambahkan rasa sesuatu hidangan.

Ada yang mengatakan bahawa pokok Kulit Kayu Manis berasal dari Sri Lanka ataupun Indonesia, namun ada sumber mengatakan bahawa tanaman ini tumbuh di Padang, Sumatera Barat. Oleh kerana ia jarang digunakan pada ketika itu, tanaman ini tidak menjadi popular di Indonesia. Namun masyarakat Indonesia hanya menyedari akan keistimewaan rempah tersebut selepas ketibaan para saudagar Arab yang menjual Kulit Kayu Manis di India Selatan dan Sri Lanka. Mereka memperkenalkan cara untuk memanfaatkan Kulit Kayu Manis di dalam makanan.

Kulit Kayu Manis apabila dicampurkan dalam masakan akan menambahkan keenakan sesuatu masakan. Bagi masakan jenis buah, campurkan lebih kurang 5cm Kulit Kayu Manis jenis batang dalam satu liter bekas air. Dalam pembuatan roti, kuih atau sebagainya pula, sekurang-kurangnya satu sudu teh Kulit Kayu Manis jenis serbuk sudah memadai.

Khasiatnya

Aroma Kulit Kayu Manis jenis serbuk adalah tajam berbanding dengan jenis batang. Namun, Kulit Kayu Manis jenis serbuk tidak dapat bertahan lama kerana ia mudah rosak dan aromanya akan menjadi hambar. Trend masyarakat kini yang banyak menggunakan bahan-bahan asli telah mempopularkan Kulit Kayu Manis. Ini adalah kerana ia dikatakan mengandungi pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh.

Menurut Pusat Kajian Kesihatan Masyarakat Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, Kulit Kayu Manis dapat mempercepatkan tindakan insulin dalam melancarkan metabolisme glukosa darah sebanyak 9 kali ganda. Ketua Pusat Kajian tersebut, Richard Andersoan, PHD menyatakan bahawa peningkatan tindakan insulin amat baik terhadap jantung dan metabolisme. Ini memberikan kesan yang baik terhadap penyakit Diabetes yang mempunyai masalah insulin.

Kulit Kayu Manis mempunyai ciri-ciri antikulat dan antikuman, minyaknya boleh dicampurkan dalam minyak wangi atau barangan pergigian dan farmasi. Menurut penemuan terbaru yang dipaparkan dalam Reuter’s Health, hasil kajian yang dilakukan oleh Dr Daniel Y.C Fung dari Universiti Kansas, Manhattan Amerika Syarikat, telah membuktikan bahawa Kulit Kayu Manis apabila ditambahkan dalam jus epal dapat menyingkirkan bakteria yang terkandung dalam jus tersebut.

Kulit Kayu Manis juga sesuai diamalkan bagi mengubati selesema serta melancarkan pengaliran darah. Jika dikunyah dapat membantu mengeringkan hingusan. Amalan membancuh susu yang dicampur dengan sedikit serbuk Kulit Kayu Manis juga berkesan untuk meredakan sakit itu.

Kesannya lebih lembut daripada halia tetapi tindakannya lebih keras. Kedua-dua herba itu seringkali direbus bersama-sama bagi menghasilkan minuman yang melegakan bagi mengatasi masalah lenguh-lenguh badan, terutamanya di bahagian kaki, tangan, lutut dan pinggang berpunca daripada kesejukan.

Air rebusan Kulit Kayu Manis dan halia juga sesuai diamalkan oleh kaum wanita yang sering mengalami senggugut atau kesakitan di bahagian ari-ari dan kaki. Disamping itu ia juga boleh digunakan untuk berkumur untuk mengubati sakit gusi dan juga menghilangkan masalah pernafasan berbau.

Kegunaan lain Kulit Kayu Manis dalam perubatan ialah seperti melawaskan pembuangan najis, penawar cirit birit (membunuh bakteria e choli) dan penahan sakit. Ia juga merupakan anti bakteria semulajadi yang dapat mencegah pembentukan plak gigi dan kerosakan gigi. Ia juga dapat melegakan senak perut dan juga menghilangkan rasa mual dan loya terutamanya pada wanita hamil.

2 comments:

  1. bnyknyer khasiat...... tuk rebus kayu mnis ngn halia bper suktn die sir??// n bper kali 1 hari minum n bnyk mna??/

    ReplyDelete
  2. tak tau la plak sukatannya... beginilah, gunakan prinsip 'Jangan Berkurangan, Jangan Berlebihan'... memadailah sehiris halia dicampurkan dengan hujung sudu teh serbuk kulit kayu manis atau sedikit batang kulit kayu manis... bersama segelas air panas... apabila dah suam, barulah diminum dengan dimulai dengan selawat... Insya Allah, senggugut akan hilang...

    ReplyDelete